Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Ab van der Geest
Foto: collectie Leo van der Linde, met dank aan Ab van der Geest

Oplossing zoekplaatje

Algemeen

BREDEVOORT - Bredevoort heeft een rijke textielgeschiedenis. De textielfabrikanten lieten in het stadje schitterende villa's bouwen. Het zoekplaatje is een voorbeeld van een Jugendstil villa aan de Misterstraat 17, Bredevoort. Het is de villa 'Nieuw Vierakker' van textielfabrikant Sevink in Bredevoort.

Petrus Joseph Marie Sevink (Piet), is geboren op 5 augustus 1885 en overleed op 20 november 1960. Hij was gehuwd met Catharina Theodora Maria Hulshof (Cato). Zij is geboren op 25 mei 1886 en overleed op 9 februari 1954. De foto van Villa 'Nieuw Vierakker' is gemaakt kort na de bouw van dit fraaie Jugendstilpand rond 1910.

Het pad met de 'ronding' is een soort rondgang. Destijds gemaakt, zodat de familie Sevink met een koets, getrokken door een paard, vanaf de villa een rondrit door Bredevoort en omgeving kon maken. Auto's waren er in Bredevoort in die tijd nog niet.

De naam 'Nieuw Vierakker' heeft te maken met de woonplaats, waar Piet Sevink van oorsprong afkomstig was: Vierakker. Daarom besloot men de nieuwe villa de naam 'Nieuw Vierakker' te geven.

Jugendstil is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, boeken, plateel, sieraden, meubels et cetera) maar ook in de architectuur. Deze villa is er een mooi voorbeeld van.

Na de familie Sevink woonde onder andere meester van Velden in het pand. De familie Piek woonde al eens een tijdje op de bovenverdieping. Tot maart dit jaar bewoonde de familie Van der Geest dit fraaie pand.


 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant