Burgemeester Bert Berghoef en GUV-directeur Bert van Asselt hebben het informatiepaneel onthuld. Foto: Leo van der Linde
Burgemeester Bert Berghoef en GUV-directeur Bert van Asselt hebben het informatiepaneel onthuld. Foto: Leo van der Linde

Infopaneel over Berkenhove onthuld

Algemeen

AALTEN - Donderdagavond 2 juni onthulden burgemeester Bert Berghoef en Bert van Asselt, algemeen directeur GUV, een informatiepaneel op de begraafplaats Berkenhove aan de Romienendiek 2A in Aalten. Het paneel belicht de historie van de begraafplaats en een aantal bijzondere elementen.

Door Leo van der Linde

Berghoef: "De afgelopen tien jaar is in de gemeente Aalten veel aandacht besteed aan het funerair (betrekking hebben op begrafenis en rouw; red.) erfgoed. In onze gemeente zijn een aantal begraafplaatsen van bijzondere aard. Sommige verkeerden in slechte staat. Dinxpers Belang (in Dinxperlo) en de ChristenUnie (in Aalten) zorgden ervoor dat die begraafplaatsen weer bezoekwaardig werden."

In Aalten keerde burgemeester Chr. C. Stumph (1745-1820) zich faliekant tegen het begraven in de bebouwde kom. Hij was van mening dat deze oude 'onhygiënische gewoonte' net als in het buitenland moest worden losgelaten en dat er ook in Aalten een begraafplaats buiten het dorp moest komen. Daarnaast was de beweging van de romantiek sterk in opkomst in intellectuele kringen en leek ook burgemeester Stumph hierdoor beïnvloed. In de romantiek nam de verheerlijking van de natuur bijna religieuze vormen aan en gold de teraardebestelling rond de kerk, midden in het dorp, als onwaardig. Voor zichzelf en zijn familie liet Stumph daarom buiten de bebouwde komen van Aalten aan particuliere begraafplaats aanleggen, 'in der Smeesweiden'. Nog steeds is daar de grafheuvel van Stumph te vinden aan het huidige Nannielaantje. Stumph heeft een belangrijke rol gespeeld bij het laat achttiende-eeuwse initiatief om aan de Varsseveldsestraatweg een begraafplaats aan te leggen.

Burgemeester Berghoef hield een pleidooi voor een mooie aanleg van begraafplaatsen: "Dat mag wel wat kosten. Ook Berkenhove heeft allure.". In zijn huidige verschijningsvorm dateert de Algemene begraafplaats Berkenhove uit verschillende periodes. In 1922 werd het terrein aangelegd. Als locatie was gekozen voor de oude Aaltense es, aan één van de oude uitvalswegen van Aalten. Op de poort van Berkenhove is de tekst 'Rustplaats Berkenhove' terug te vinden. Voor deze poort ligt een veldkei met de tekst: 'Want de mensch gaat naar zijn eeuwig huis, Prediker 12:5'. In de loop der tijden zijn diverse meer of minder bekende personen op Berkenhove begraven. Verschillende graven vormen een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder naar het verzetswerk. Hoewel Berkenhove van oorsprong een algemene begraafplaats was, is er later een rooms-katholiek gedeelte aan toegevoegd. Dit westelijke terreingedeelte is omstreeks 1960 aangelegd. Veel informatie is te lezen op het informatiepaneel dat onthuld werd door burgemeester Bert Berghoef en Bert van Asselt.

De bijeenkomst in de ontvangstruimte van Berkenhove vond plaats tijdens de 'Week van de begraafplaats'. Het thema van deze landelijke week is: 'Verborgen tuinen van Nederland'. Vanwege zijn parkachtige opzet sluit de Algemene Begraafplaats hier goed bij aan. De historische begraafplaatsen in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo worden onder de aandacht gebracht in het fietsrouteboekje: 'Langs de graven in de gemeente Aalten'. Het boekje is voor € 1,95 te koop bij de VVV's in de gemeente Aalten.




Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant