Foto: PR
Foto: PR

EHDC wordt geopend in Naobershuus

Algemeen

AALTEN - De afgelopen tijd is in Aalten aan de Prinsenstraat hard gewerkt aan het inrichten van het Euregionaal Historisch Documentatiecentrum (EHDC) waar heel veel informatie te vinden is over de historie van de regio. De officiële opening is op zaterdag 4 juni, om 14.45 uur door wethouder Henk Rijks. Vanaf 15.00 uur tot 16.30 uur is er open huis in het EHDC.

Aan de Prinsenstraat 27 te Aalten is de afgelopen jaren het voormalige kerkje van de NPB verbouwd tot het Naobershuus, dat voor verschillende culturele en maatschappelijke doeleinden geschikt is gemaakt. Op de bovenverdieping heeft de Oostgelderse Stichting voor Genealogie en Boerderijonderzoek (OSGB) intussen een documentatiecentrum ingericht, met daarin veel historisch materiaal, waaronder (streek)boeken, tijdschriften, kranten en de door de OSGB uitgegeven transcripties van bijvoorbeeld Doop-, Trouw- en Begraafboeken (DTB's) en markeboeken. Verder zijn er boeken uit de Duitse grensregio. Ook kan men er met vragen over stamboomonderzoek terecht.

Het documentatiecentrum beschikt over een uitgebreide verzameling oorlogsdocumentatie, waaronder een collectie van circa 2500 boeken, tijdschriften, beeld- en geluidmateriaal over de Tweede Wereldoorlog. Deze collectie is afkomstig van het voormalige Staring Instituut.

Verder is er overleg gepleegd met de Aaltense Musea hetgeen er in heeft geresulteerd dat de boekencollectie van de Musea (op een aantal museale exemplaren na) overgedragen is aan het EHDC, ook een welkome aanvulling met boeken over lokale en streekgeschiedenis. Als officiële naam is gekozen voor Euregionaal Historisch Documentatiecentrum (EHDC) om te benadrukken dat de beschikbare documentatie grensoverschrijdend is.

De openingstijden zijn: maandag van 19.30 tot 22.00 uur en elke tweede zaterdag van de maand van 9.30 tot 15.00 uur. Voor een bezoek op een ander moment kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 06 27324456.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant