Om de nieuwe aanwinst te vieren was er koffie met gebak.
Om de nieuwe aanwinst te vieren was er koffie met gebak.

Rolstoelfiets voor Estinea Lijsterstraat

XInterviews & Achtergrond


 

Door Joost van de Nadort

De bewoners hebben al de beschikking over een duofiets en nu dus ook over een rolstoelfiets. Het voordeel van een rolstoelfiets ten opzichte van een duofiets is dat je met de eerste een bewoner met rolstoel en al door het dorp kunt rijden. Dit geeft bewoners die aangewezen zijn op een rolstoel de mogelijkheid vaker naar buiten te gaan, mee te gaan winkelen of ergens een kopje koffie te gaan drinken met en vrijwilliger of familielid.

Vrijwilligers gezocht voor fietstochtjes

Saskia ter Welle: "Ik verwacht dat met het stijgen van de leeftijd cliënten steeds minder mobiel worden, waardoor de rolstoelfiets steeds vaker gebruikt zal worden. Het is heel plezierig voor cliënten wanneer zij wat vaker naar buiten kunnen en mee kunnen gaan winkelen. Daarnaast kom je met een rolstoelfiets een stuk verder dan met een wandeling. Vrijwilligers spelen bij Estinea een grote rol en als er mensen zijn die het leuk vinden een stukje te gaan fietsen met bewoners kunnen die zich melden bij Estinea aan de Lijsterstraat 12 in Varsseveld." Om het allemaal wat gemakkelijker te maken heeft de rolstoelfiets elektrische ondersteuning.


De bewoners gingen tot voor kort dagelijks naar Aalten voor de dagbesteding. Door bezuinigingen is bezuinigd op vervoer en moest er worden gezocht naar dagbestedingsmogelijkheden dichterbij. Saskia ter Welle: "De bezuiniging dwingt je tot creativiteit. We hebben daarom gekeken naar wat er mogelijk is in de eigen wijk en woonplaats. Met de komst van de rolstoelfiets kunnen we de bewoners veel meer betrekken bij de dingen van alledag en zijn er meer mogelijkheden."

inanciering
De aanschaf van een rolstoelfiets is een kostbare aangelegenheid en het kostte tijd om de financiering rond te krijgen. Vanaf het moment dat het idee ontstond om zo'n fiets aan te schaffen tot aan de overhandiging is een jaar verstreken. Remy Epskamp: "Ik ben pas een paar maanden bestuurslid van de Stichting Vrienden van Estinea en het is leuk om er bij te zijn als er iets wordt overhandigd waar de stichting bij betrokken is." Hij noemt het bijzonder dat het initiatief is uitgegaan van Estinea en dat de cliënten een flink deel hebben bijgedragen aan de financiering. Toen de stichting de aanvraag kreeg om financieel bij te springen is er nagedacht over de toegevoegde waarde van een rolstoelfiets. Gerrit van Veen: "Het is duidelijk dat een rolstoelfiets een veel grotere sociale functie heeft dan je denkt." Hij spreekt de hoop en verwachting uit dat de bewoners veel plezier zullen beleven aan de rolstoelfiets.


Team.lijsterstraat12@estinea.nl of www.estinea.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant