Foto:  Collectie Leo van der Linde.
Foto: Collectie Leo van der Linde.

Oplossing zoekplaatje: Bodendijk Aalten met garage Koelman

Algemeen

AALTEN - Het zoekplaatje van vorige week toonde de Bodendijk Aalten in vroeger tijd. Deze ansicht dateert uit ca. 1930. De naam 'Bodendijk' herinnert aan de bodediensten op Bocholt. Voor de aanleg van de Bocholtsestraatweg was de Bodendijk de enige verbindingsweg naar Duitsland. Op de ansicht zien we garage Koelman. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen de broers Arnold en Antoon Schaapveld hun garagebedrijf in dit pand. Het werd toen bekend als garage en tankstation Schaapveld. Rond de eeuwwisseling verdween dit garagebedrijf op de hoek Bodendijk/Plein-Zuid.

Mevrouw Nijman uit Aalten had nog een heleboel informatie meer. Ze schrijft: "De Bodendijk voerde naar de grensovergang bij de Kesenbulte. Lange tijd was daar de officiĆ«le grensovergang met Bocholt. Waar nu de grensovergang is, was vroeger een modderig pad waarover je naar Aalten kon lopen. Later werd daar de Bocholtseweg aangelegd, die nu Hamelandroute heet. Het was nog een hele toer om de Bocholtseweg aan te leggen. Langs de Bodendijk kwamen de bodes van kasteel Anholt naar Aalten, en dan verder naar Bredevoort. Ze kwamen te paard. Direct over de grens bij de Kesenbulte gingen de bodes ook wel eens rechtsaf om via de Ringkamps Bulten naar Bredevoort te gaan. Maar dat was een gevaarlijke weg. Men heeft in de Ringkamps Bulten ooit het dode lichaam van zo'n ruiter gevonden, die daar begraven lag. Het blijft een vraag wat hem daar overkomen is.

Via de Bodendijk was de tocht voor zo'n ruiter veel veiliger. Er kwamen ook wel eens koetsen over de Bodendijk met daarin belangrijke personen. 

Een aantal jaren geleden kreeg een deel van de Bodendijk  de naam Kiefteweg. Zo ongeveer vanaf de Griesdijk tot aan de Kesenbulte. Aanwonenden hadden het vroeger over d'n Boondiek.

Die Bodendijk liep over de Kieftsheide in Heurne-Aalten. Een kieftsheide is een hei waar als opslag dennenbomen (In het Duits Kiefer) voorkwamen. Als je die opslag niet verwijderde, dan onstond er een dennenbos. Er is daar wel een dennenbos, maar dat is aan de kant van de Ongena. Daar stonden, en staan nog wel hoge dennebomen. In dat dennenbos is op omstreeks 1630 een Engelsche Schans aangelegd. Men heeft zich lang afgevraagd wat die paalgaten daar bij dat dennenbos toch betekenden. Maar dat waren geen paalgasten. Dat waren struikelgaten die gegraven werden om de paarden van aanvallende ruiters te laten struikelen. Maar er zijn daar nooit aanvallende ruiters geweest. Wel werden er oefeningen voor ruiters gehouden. Er zijn bijvoorbeeld knopen van een ruiteruniform gevonden. 

Er zijn ook berkenheides. Daar bestaat de opslag uit berkenbomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant