Afbeelding

Nederlandse vliegende auto mag nu officieel de weg op

Achterhoek Auto

Sinds afgelopen week zou u één van de meest bijzondere voertuigen van ons land zomaar op de snelweg tegen kunnen komen. Of om de hoek bij de supermarkt. De vliegende auto van PAL-V heeft namelijk een kenteken gekregen van de RDW. Vanaf 2023 kunnen de eerste klanten rijden én vliegen met deze Nederlandse uitvinding.

In 2012 begon het in het Brabantse Raamsdonksveer gevestigde PAL-V met het testen op de weg en in de lucht van hun vliegende auto, de Liberty. Feitelijk is de Liberty geen auto, maar een driewieler. Het concept is gebaseerd op een gyrokopter, waarbij een duwpropeller voor voorwaartse snelheid zorgt. Daarna gaat een rotor draaien door de luchtstroming waardoor de Liberty in staat is om op te stijgen. Twee Rotax vliegtuigmotoren verzorgen de aandrijving van de vliegende auto.

400 kilometer vliegen
De transformatie van auto naar gyrokopter (en terug) gaat handmatig en neemt maximaal tien minuten in beslag. Het gaat hierbij om het uit- dan wel inklappen van de mast en de rotor. De Liberty tankt Euro 95 en kan op een volle tank 400 kilometer vliegen met een snelheid van 180 km/u. Het verbruik op de weg is nog niet vrijgegeven, maar de Liberty is waarschijnlijk opvallend zuinig.

PAL-V heeft de vliegende auto ontwikkeld om van deur naar deur te kunnen reizen met een combinatie van rijden en vliegen. Voor het opstijgen is een startbaan van 180 meter nodig, landen lukt al veilig op een strook van slechts 30 meter lengte. Voor deze bijzondere vorm van transport is al een serieuze markt, zo meldt de fabrikant. Dertig bestelling zijn ondertussen genoteerd. Aan de eerste versie van de Liberty hangt een prijskaartje van een half miljoen euro.

Testritten en -vluchten
In 2023 gaan de eerste klanten op reis met de vliegende auto, verwacht men bij PAL-V. De komende tijd staat in het teken van tests op de weg, proefvluchten boven Meerkerk en het overtuigen van de RDW van de constante productiekwaliteit. Dit is essentieel om voor de Liberty een Europese typegoedkeuring te krijgen. (BJK)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant