ANWB: ‘Moderne koplampen te fel’

  Achterhoek Auto

Samen met zusterorganisaties in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland heeft de ANWB moderne LED-systemen onder de loep genomen. De conclusie is dat deze moderne koplampen in veel gevallen te veel licht geven.

Bij één van de onderzochte LED-systemen was het licht op 20 cm afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon. Het resultaat van deze overdaad aan licht is dat de tegenligger verblind kan worden. 'Dat is gevaarlijk en leidt tot irritatie', concludeert de ANWB.

Eén van de oorzaken is de opkomst van dagrijverlichting. Dagrijverlichting aan de voorkant van de auto wordt automatisch ingeschakeld zodra de automobilist de auto start. Het is zo ontworpen dat dagrijverlichting ook in vol zonlicht nog goed zichtbaar is. Bij invallende schemering en duisternis wordt het echter zeer fel.

De ANWB adviseert automobilisten bij schemer en invallende duisternis sneller over te schakelen naar dimlicht. Wat betreft de algemene felheid van moderne autoverlichting gaan de ANWB en de zusterorganisaties in gesprek met de autofabrikanten. (BJK)
 

Meer berichten