Foto: Matheus Ferreira

Veilig autorijden in de winter: 3 handige tips

  Achterhoek Auto

De jaargetijden laten zich niet beïnvloeden. Gelukkig heeft u wél controle over het voorbereiden van uw auto op het najaar. De redactie van Achterhoek Auto denkt met u mee voor optimale veiligheid onderweg tijdens de herfst en de winter.

Ziet u wel genoeg?
Veiligheid begint bij goed zicht. En juist op dit punt is vaak nog wel wat te verbeteren. Reinig de ruiten van auto ook aan de binnenkant bijvoorbeeld. Vaak wordt zeker de voorruit nog wel eens vergeten. Zorg dat de ventilatie en/of de airco goed werkt, want dat voorkomt condens op de ruiten. Tenslotte: hoe is de staat van uw ruitenwissers? Kiezen voor een bekend merk zorgt voor een streeploze start.

Hoe zijn uw banden?
De banden onder uw auto zorgen voor het contact tussen uw auto en de weg. En zodra het wegdek natter en gladder is, worden banden extra belangrijk. De checklist voor banden: rolt u het juiste type? Winterbanden en/of all-seasonbanden kunnen beter omgaan met kou en vocht. Hoe is het met de profieldiepte? Minder dan 3 mm op een zomerband verhoogt de kans op aquaplaning (drijven op de weg), winterbanden verliezen onder de 5 mm hun specifieke kwaliteiten. En tot sluit: klopt de bandenspanning? Ongelijke spanning zorgt voor onaangename verrassingen bij bijvoorbeeld een noodstop.

Zien uw medeweggebruikers u wel?
Zelf zicht op de weg is essentieel, maar gezien worden zeker ook. Dit begint bij de basis: controleren of nergens een lampje defect is. Vergeet ook de remlichten (ook de derde) niet! Wat ook het verschil maakt is een schone en blinkende auto. Iets wat glimt valt immers meer op! Een dubbelslag is te behalen bij het opwaarderen van uw koplampen. Diverse merken leveren lampjes met een verhoogde opbrengst, zodat u beter wordt gezien en zelf in het donker ook nog eens meer ziet! (BJK)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden