Erwin:
Erwin: "Tijdens het uitzetten van de baan wordt overal goed op gelet, dat is goed te zien op deze foto." Foto: PR

Aanleg mountainbike route in Aalten van start

Sport

AALTEN - Een mountainbikeroute die door de hele Achterhoek gaat, dat is het doel van stichting Achterhoek Toerisme. Op dit moment zijn er nog geen speciale paden voor mountainbikers in de gemeente Aalten. Daar komt met de komst van dit project verandering in. Door de hele Achterhoek zal een baan van singletracks door het bos gemaakt worden, waarbij de route wordt aangesloten op bestaande wegen. Deze baan wordt gesubsidieerd door de gemeenten Aalten, Oost-Gelre en Winterswijk. Op woensdag 2 februari is het eerste stuk route aangelegd in Aalten. Organisatoren van deze baan Frans Wubbels, Nico Hubers en Erwin Kempink vertellen enthousiast over de plannen. 

Door Eva Schipper

De drie mannen beginnen te vertellen over de organisatie van de route. Nadat er een aantal vergaderingen hebben plaatsgevonden met organisatoren uit andere regio’s in de Achterhoek, is een route uitgestippeld. Deze route zal over grond van particulieren gaan en over grond van de gemeente. De gemeente heeft de organisatie toestemming gegeven voor de route. Daarna hebben ze de vijfentwintig particuliere grondeigenaren gecontacteerd. Een aantal eigenaren heeft aangegeven dit liever niet te willen. “Dit respecteren wij natuurlijk, dus de route is deels gewijzigd”, aldus de drie mannen. 

Daarna hebben de organisatoren contact opgenomen met verschillende instanties zoals de wildbeheereenheid van Aalten en andere vertegenwoordigers van de natuur. Erwin: “Ook heeft Patrick Jansen contact gezocht met de grotere instanties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.  Patrick Jansen is naast dat hij bosbouw heeft gestudeerd ook de parcoursmaker van Achterhoek Toerisme.” Frans: We willen echt benadrukken dat we echt goed kijken naar het wildbeheer. We doen dit bewust van te voren, omdat we dit echt belangrijk vinden. Nadat er groen licht kwam is de definitieve route vastgesteld. In totaal zal de route door Aalten 40 kilometer worden. Het startpunt van de baan in Aalten komt bij t ‘t Noorden.

Naast het grondige onderzoek vertellen de mannen ook dat er in het broedseizoen geen graafwerkzaamheden plaats zullen vinden. Ook wordt de uitgegraven humus weer terug aan de zijkanten geplaatst.  

Met de komst van het parcours zitten mountainbikers en andere recreanten zoals wandelaars en ruiters elkaar niet meer in de weg. “Zonder mountainbikepaden worden wandelpaden bijvoorbeeld erg drassig.” Ook vertellen de initiatiefnemers over conflicten in het bos. Door de corona crisis is het aantal mountainbikers aanzienlijk toegenomen. “Nieuwe mountainbikers weten vaak nog niet waar ze wel en niet kunnen fietsen, hierdoor kunnen er conflicten ontstaan.”  

Niet iedereen is enthousiast over het project. Op Facebook zijn negatieve berichten geplaatst onder het bekend maken van de plannen. Zo zijn er mensen die bang zijn dat de natuur verstoord of vernield wordt. Nico reageert: “Mensen die niet weten hoe de baan eruit komt te zien, kunnen bijvoorbeeld in het Rommelgebergte zien hoe mooi de baan is.” Ook snappen de mannen dat mensen schrikken van machines in het bos, maar geven aan dat het bos helemaal hersteld zal worden. Daarnaast benadrukken ze dat de plannen in overeenstemming met verschillende natuurorganisaties in gang is gezet.

Voor de komende tijd is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het maken van het parcours. “Meehelpen kan iedere zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Wellicht dat er in de toekomst ook een ploeg komt voor het verrichten van doordeweekse klussen.” Iedereen die het leuk vindt om buiten te werken is welkom. “Als vrijwilliger hoef je niet iets met fietsen te hebben.” 

De mannen leggen uit wat de vrijwilligers kunnen verwachten. “We beginnen met een ploeg eerst met snoeiwerk. In deze stap wordt ook de route door het bos uitgevlagd. Daarna zal een kraanmachine worden ingezet om de baan aan te leggen. Vervolgens gaat een ploeg de baan nalopen om ervoor te zorgen dat alles goed achtergelaten wordt.” Als het parcours gelegd is, zullen ook vrijwilligers nodig zijn voor het onderhoud. Aanmelden voor de appgroep kan door een mail te sturen naar: mtbnetwerkaalten@outlook.com 

Frans, Nico en Erwin hebben er steeds meer zin om op de uiteindelijke baan te mountainbiken. “Door de coronamaatregelen heeft het proces erg lang geduurd, het afronden van de baan is nu echt in zicht.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant