Binnenkort krijgt de kinderboerderij een beroepskracht om de dieren te verzorgen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Binnenkort krijgt de kinderboerderij een beroepskracht om de dieren te verzorgen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Kinderboerderij bij de Ahof krijgt een beheerder

Algemeen

AALTEN - De kinderboerderij bij de Ahof krijgt vanaf 1 mei een professionele beheerder om de dieren te verzorgen. Tot nu toe werd dit werk altijd uitgevoerd door vrijwilligers, maar omdat er steeds meer eisen aan dit werk worden gesteld is nu gekozen voor een beroepskracht voor drie dagen in de week. Dat betekent dat de hulp van vrijwilligers nodig blijft. Voor 2018 kan de beheerder vrijwel geheel uit het beschikbare budget worden gefinancierd. Vanaf 2019 is hier jaarlijks 14.500 euro extra voor nodig. De gemeenteraad wordt gevraagd bij de voorjaarsnota het budget hiervoor ter beschikking te stellen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Steeds meer eisen
Aan het houden voor dieren bij een kinderboerderij worden steeds meer eisen gesteld. Daarbij gaat het om dierenwelzijn, hygiëne en veiligheid. Om aan de landelijke eisen te kunnen voldoen moet er "zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 1 juli 2020 onder meer een bewijs van vakbekwaamheden van het beheer" kunnen worden overlegd. Bij de Ahof gaat het dan minimaal om een 0.6 formatieplaats voor een beheersfunctie (dierenverzorging op MBO-niveau). Dit kan tot drie dagen per week beperkt blijven, omdat daarnaast Estinea bereid is een of twee begeleiders op te leiden tot dierverzorger. In samenwerking met de kinderboerderij bij Freriks in Winterswijk, dat al jaren voldoet aan deze eisen, wordt een en ander precies ingevuld. Via het UWV is er een geschikte kandidaat gevonden die op 1 mei kan beginnen.

Participatie kwetsbare groepen
De kinderboerderij is een belangrijk onderdeel van de activiteiten die door Figulus Welzijn worden uitgevoerd. Niet alleen ouders met kinderen kunnen plezier beleven aan de boerderijdieren, ook is het van belang voor dagbestedingsactiviteiten voor verstandelijk of meervoudig gehandicapte cliënten van Estinea en De Lichtenvoorde. Daarnaast biedt de kinderboerderij stageplaatsen voor leerlingen van Schaersvoorde, Pronova en het AOC. Ook worden er educatieve projecten uitgevoerd voor basisscholen, bijvoorbeeld bij de een paar jaar geleden gebouwde bijenstal, en zijn er veel vrijwilligers actief. Burgemeester en wethouders noemen de kinderboerderij daarom 'een continue bron van maatschappelijke participatie en activering van veel vaak kwetsbare doelgroepen'. Extra geld daarvoor ter beschikking stellen is daarom gerechtvaardigd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant