Afbeelding

‘Elektrische auto in 2022 even duur als brandstofauto’

Achterhoek Auto

Voor de meeste mensen is de aanschafprijs van een elektrische auto de grote remmende factor om de brandstofauto uit te zwaaien. Het onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance voorziet over vijf jaar een flinke prijsdaling bij elektrische auto's.

Het onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) houdt de ontwikkelingen rond elektrische auto's en voertuigen nauwgezet in de gaten gehouden. In de 2019-editie van hun jaarlijkse rapport voorspellen ze dat de elektrische auto flink goedkoper zal worden, omdat de accu's en de aandrijfplatformen de komende jaren flink in prijs zullen dalen.

Werd het moment dat de EV even duur is als een auto met verbrandingsmotor in 2017 nog geschat op 2026, vorig jaar was dit al 2024. In het recentste rapport voorspelt BNEF dat dit nu al in 2022 het geval zal zijn. Tenminste voor grote luxere (zaken)auto's. In 2015 vormden de accu's nog 57 procent van de totale kosten, in 2024 is dat gedaald tot iets meer dan 20 procent.

Het onderzoeksbureau heeft de prijzen van accu's ook vertaald naar bedrag per KWh. In 2010 was dit 1100 dollar per kWh. Tegenwoordig is dit 156 dollar per kWh en rond 2024 zal dit gezakt zijn tot onder de 100 dollar. Met de wetenschap dat een doorsnee elektrische auto een 50 kWh accu nodig heeft, snapt hoe de batterijprijs op de kosten drukt.

De lagere prijzen voor accu's maakt een flink lagere verkoopprijs mogelijk, waarmee de elektrische auto bereikbaar wordt voor een groter publiek. Een andere belangrijke kostenverlagende factor is de doorontwikkeling van het aandrijfplatform. Rond 2030 is deze techniek (chassis, elektromotoren en elektronica) zo'n 30% goedkoper dan nu het geval is.

De dalende prijzen en de toenemende vraag stimuleren elkaar volgens BNEF. Het aantal verkochte EV's zal de komende jaren explosief stijgen. De schatting voor de wereldwijde verkoop is 10 miljoen exemplarenin 2025 en 56 miljoen in 2040. Tegen die tijd is 6 op de 10 nieuw verkochte auto's een elektrisch exemplaar. (BJK)
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant